NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse rapper aangeklaagd

Door Ellen van de Bovenkamp in Rabat

De Marokkaanse rapper Lhaqed is aangeklaagd voor het beledigen van de autoriteiten in een van zijn songteksten. Hij is vanmiddag in Casablanca voor de rechtbank voorgeleid.

Lhaqed, wat 'De Woedende' betekent, is de artiestennaam van Moad Belghouat, een 24-jarige arbeider uit een volkswijk van Casablanca. Lhaqed is actief in de protestbeweging 20 februari, die sinds 20 februari 2011 regelmatig de straat op gaat om hervormingen te eisen.

Er waren veel 20 februari-activisten naar de rechtbank gekomen om de zaak tegen Lhaqed bij te wonen, maar de rechter besloot de zitting uit te stellen tot 16 april. De populaire rapper blijft zolang vastzitten.

Corruptie

De veiligheidsdienst zou Lhaqed hebben aangeklaagd vanwege een rap die onder meer over de corrupte praktijken van politieagenten gaat. Ook zingt Moad dat hij hoopt dat Marokko eens een vrij land zal zijn.

Het is vreemd dat de veiligheidsdienst nu met een aanklacht komt, want deze songtekst dateert uit 2008. De beelden bij de rap, waar de veiligheidsdienst ook over valt, zouden al in 2010 op YouTube zijn gezet, en niet door Lhaqed zelf.

Mishandeling

Vorig jaar werd Lhaqed al eens aangeklaagd voor een vermeende mishandeling. Alles wees toen op een proces dat door het regime in scène was gezet.

Uiteindelijk werd hij begin januari veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, wat precies de tijd was die hij in voorarrest had gezeten. Vrijspraak zonder gezichtsverlies voor het regime, oordeelden mensenrechtenactivisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl