PvdA'er Leerdam stapt op

Aangepast

PvdA-Tweede Kamerlid John Leerdam is opgestapt. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Leerdam reageerde gisteren in de 3FM-show van Giel Beelen uiterst serieus op verzonnen berichten, zoals de vrijlating van de straatterrorist Jael Jablabla.

De PvdA'er schrijft dat hij opstapt naar aanleiding van dat gesprek. "In dit interview heb ik mij laten verleiden tot uitspraken die niet alleen mijn geloofwaardigheid hebben geschaad, maar daarmee ook die van de Kamer als geheel en van mijn partij."

Leerdam vindt dat hij niet meer kan functioneren als Kamerlid. Hij zat sinds 2003 in de Tweede Kamer. Bij de laatste parlementsverkiezingen stond hij te laag op de kandidatenlijst om terug te keren in het parlement. In februari werd hij alsnog geïnstalleerd als vervanger van de zwangere Sharon Dijksma.

Reactie Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het een moeilijk, moedig en verstandig besluit, dat hij respecteert. "Het is duidelijk dat na die uitzending de geloofwaardigheid in het geding is, van hemzelf, van de Kamer en van de Partij", zegt Samsom.

Leerdam wordt opgevolgd door Margot Kraneveldt-Van der Veen. Zij zat eerder in de Kamer namens de LPF. In 2006 stapte ze over naar de PvdA. Voor die partij was ze Kamerlid van 2007 tot en met 2010.

STER Reclame