NOS NieuwsAangepast

Wellicht extra steun Portugal

Portugal heeft misschien extra steun nodig om op eigen kracht geld te kunnen ophalen op de financiële markten. Eurocommissaris Olli Rehn zei in een interview op de Finse televisie dat de eurolanden zich "op een soort bruglening" moeten voorbereiden. Het zou gaan om een bedrag van 10 miljard euro.

Portugal moet in 2013 weer geld ophalen op de internationele kapitaalmarkt en dat lijkt nog te vroeg. De kans is groot dat het land nog te zwak is om het vertrouwen van beleggers in de Portugese staatsschuld te krijgen.

Steunpakket

In mei vorig jaar kreeg Portugal een steunpakket van 78 miljard euro voor 3 jaar, omdat het land niet meer in staat was geld te krijgen voor de financiering van het land. De Portugese regering stribbelde lange tijd tegen en zei voortdurend dat die steun niet nodig was.

De kapitaalmarkten oordeelden anders en beschouwden beleggen in Portugal als een groot risico. De rente voor 10-jarige staatsleningen liep op naar meer dan 10 procent, wat onhoudbaar is voor een land. Daarop accepteerde Portugal de steun.

Overigens bleek gisteren uit een rapportage van de drie toezichthouders, de trojka van Europese Unie, IMF en ECB, dat Portugal op schema ligt bij de aanpak van de financiële problemen en het overheidstekort weet terug te dringen. "Portugal houdt zich buitengewoon goed aan de voorwaarden voor de hulp. Wij gaan ervan uit dat dit programma volstaat", zei een woordvoerder van de trojka, maar "of Portugal de markten kan overtuigen, is uiteraard een andere vraag".

Hoge rente

De huidige rente op schuldpapier blijft onverminderd hoog, ondanks het steunpakket. Bovendien loopt de laatste dagen die rente weer op en bedraagt nu meer dan 12 procent. Ter vergelijking: de Nederlandse staat betaalt voor een 10-jarige staatslening maar 2,3 procent rente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl