Mitt Romney wint drie maal

Aangepast

Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in de staten Maryland, Wisconsin en Washington DC gewonnen. De zeges kwamen niet als een verrassing.

In de belangrijkste staat waar vannacht voorverkiezingen werden gehouden, Wisconsin, won Romney met 43 procent van de stemmen. Zijn voornaamste rivaal Rick Santorum bleef steken op 38 procent. In Maryland was het verschil groter: 48 tegen 30 procent.

Door de zeges loopt Romney verder uit op Santorum. De voormalige gouverneur van Massachusetts heeft nu de helft van de gedelegeerden die nodig zijn om de nominatie bij de Republikeinse partij te winnen.

Grappen

In zijn toespraak riep Romney zijn tegenstanders weer op om de strijd te staken. "Wat we nu nodig hebben is zo snel mogelijk een kandidaat kiezen en ons richten op Barack Obama."

En hij maakte grappen over Obama: "President Obama denkt dat hij goed werk verricht. Ik maak geen grap. Hij denkt zelfs dat hij geweldig werk doet, historisch goed werk. Zoals Abraham Lincoln en LBJ (Lyndon B. Johnson, red.) en FDR (Franklin Delano Roosevelt, red.). En nee, hij zei dat niet op Saturday Night Live."

"Het zegt genoeg... dat als je jaren rondvliegt in Air Force 1, omringd door een bewonderend team van geloofsgenoten die je de hele tijd vertellen dat je het fantastisch doet, dat je dan een beetje buiten de realiteit komt te staan. En dat is wat er is gebeurd."

Santorum

Rick Santorum herhaalde in zijn toespraak dat hij niet van plan is te stoppen. Afgelopen weekend zei hij al dat hij zou doorgaan totdat Romney alle benodigde 1144 gedelegeerden heeft gewonnen. Dat kan pas eind juni zijn.

Santorum riep zijn aanhang op om actief campagne te gaan voeren in Pennsylvania. Dat is zijn thuisstaat en daar worden over drie weken voorverkiezingen gehouden. "Pennsylvania en de helft van alle mensen in dit land moeten nog gehoord worden. We gaan campagne voeren om ervoor te zorgen dat hun stemmen in de komende maanden gehoord gaan worden."

De andere kandidaten bij de Republikeinse voorverkiezingen, Newt Gingrich en Ron Paul, speelden nauwelijks een rol van betekenis bij de voorverkiezingen van vannacht.

STER Reclame