NOS NieuwsAangepast

'Hackers kunnen ook goed zijn, hoor!'

Hackers zijn allemaal criminelen. Tenminste, zo worden zo meestal afgeschilderd. Maar langzaamaan beginnen ook overheden en bedrijven in te zien dat ze ook van deze'nerds' kunnen leren.

Zo heeft het Europees Parlement laatst nog ingestemd met een wetsvoorstel over hacken waarin staat dat cyberaanvallen op IT-systemen crimineel zijn, maar waar zogenaamde 'white hats' wel toegestaan zijn. Dit zijn 'ethische hackers' die geen schade aanrichten aan het systeem maar de eigenaar ervan wel even duidelijk maken dat hij iets aan de beveiliging moet doen.

Ook de Nederlandse overheid onderhoudt steeds meer warme banden met deze groep hackers. Pierre Heijnen (PvdA) stelde laatst zelfs nog een speciale wet voor waarin white hat hackers beschermd worden onder klokkenluiderswetgeving.

Geschiedenis

Kijkend naar de geschiedenis van hacken, is dit eigenlijk ook best een onschuldige hobby. Het fenomeen ontstond in de jaren zestig op de technische universiteit MIT in Boston. Op de hele universiteit stond toen slechts één computer: in het kantoor van de administratie. Een grote verleiding voor studenten van treinspoor-techniek die zij dan ook niet konden weerstaan.

De computer stond 's nachts altijd aan omdat het te lang zou duren de pc elke dag helemaal op te starten. En dus was het de sport om 's nachts in te breken, zonder sporen achter te laten, en de computer naar hartenlust te gebruiken. Tot op de dag van vandaag staat op de muur van MIT de 'code' voor ethisch hacken geschreven.

We zochten zelf zo'n ethische hacker op: Koen Martens. Hij wil het nu wel eens hebben over de goede hackers die Nederland rijk is. De reportage vind je later vanavond hiernaast.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl