School shooting nummer 376

Aangepast op

Oikos University in Oakland: de meesten van ons hadden daar tot gisteravond nog nooit van gehoord. Dat veranderde toen een 43-jarige Koreaan in een collegezaal een bloedbad aanrichtte door zeven mensen dood te schieten. De universiteit staat op de kaart. Net als eerder Columbine High School en Virginia Tech.

Deze schietpartij is de zoveelste op een school of universiteit in Amerika; de 376ste in 20 jaar om precies te zijn. Dat houdt de organisatie achter de website Schoolshooting.org sinds 1992 bij.

Columbine

Iedereen kan zich nog wel de fatale schietpartij op Columbine High School in 1999 herinneren, waar vijftien doden vielen. En de nog grotere op Virginia Tech in 2007, daar kwamen 32 studenten om. Vorige maand nog vielen drie doden bij een schietpartij op een middelbare school in Ohio.

In de meeste gevallen schiet de dader ook zichzelf neer, maar dit keer sloeg de schutter op de vlucht. Hij werd een uur na de schietpartij opgepakt. Volgens de politie was hij kwaad omdat hij twee maanden geleden van school was gestuurd vanwege gedragsproblemen. Op de dag van de schietpartij was hij specifiek op zoek naar een medewerker en oud-klasgenoten die hem oneerlijk behandeld hadden. Dit meldt de politie.

Wapenbezit

En net zoals na andere schietpartijen laait de discussie over wapenbezit in Amerika weer op. Volgens de burgemeester van Oakland in Californië moet de beschikbaarheid van wapens weer eens onder de loep genomen worden. De organisatie achter Schoolshooting.org wil een betere controle op wapengebruik. Maar veel Amerikanen zijn nog steeds voor vrij wapengebruik, dus wat de discussie dit keer oplevert, is nog maar de vraag.

Door: Helen