Een woontoren in Rotterdam die in oktober 2010 tijdens de bouw instortte, begaf het doordat een steigersysteem niet volgens het ontwerp was opgebouwd. Het systeem moest de vloer ondersteunen, maar er ontbraken 55 van de 59 dwarsverbindingen. Daardoor was de ondersteuningsconstructie niet stabiel genoeg. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid, OvV.

De woontoren B-tower is een 70 meter hoog gebouw in het centrum van Rotterdam met winkels, een parkeergarage en 78 luxe appartementen. De bouw ging eind 2009 van start.

In oktober 2010 toen men aan de derde verdieping begon, stortte het pand in. Dat gebeurde nadat er beton was gestort voor de vloer van die etage. De vloer viel elf meter lager op de onderliggende verdieping. De vijf bouwvakkers die boven op de vloer aan het werk waren, vielen met het puin naar beneden. Ze raakten daarbij zwaargewond, de meesten hadden botbreuken.

Geen duidelijke afspraken

Alle betrokken partijen dachten dat de ondersteuningsconstructie goed en deskundig was geregeld. Maar, zo constateert de OvV, dat is nooit goed gecontroleerd. "De betrokken partijen hadden geen gezamenlijke veiligheidsaanpak en er waren geen duidelijke afspraken over de borging van de kwaliteit ervan", aldus de Raad.

STER reclame