Kuyper wint Theo Thijssen-prijs

Aangepast op

De Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat naar Sjoerd Kuyper. Volgens de jury verzoent hij in zijn boeken leesbaarheid met diepgang.

Kuyper schrijft ook voor volwassenen, maar is vooral bekend van zijn werk voor kinderen. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan.

"Hij heeft onvoorstelbaar veel geschreven. Boeken, filmscenario's, musicals, liedjes en ga zo maar door", zegt juryvoorzitter Karel Berkhout. "In al die gedaanten heeft hij een heel hoog niveau bereikt."

Wereld vol poëzie

Volgens Berkhout zit Kuypers grootste kracht in het vangen van belangrijke levensvragen in simpele taal. "Hij gebruikt eenvoudige bewoordingen die toch een wonderlijke wereld vol poëzie scheppen."

Kuyper won al eerder prijzen. Zijn boek 'Robin en God' kreeg een Gouden Griffel, een van de belangrijkste jeugdliteratuurprijzen. 'Robin en Suze', 'Het eiland Klaasje', 'Robin is verliefd' en 'Sjaantje doet alsof' kregen een Zilveren Griffel.

Kuyper bewerkte zijn boek 'Het zakmes' zelf tot een filmscript. De film won diverse prijzen.

Eregalerij

De Theo Thijssen-prijs, voorheen de Staatsprijs, wordt eens in de drie jaar toegekend aan een oeuvre. Kuyper zegt ontzettend blij te zijn met de prijs. "Ik ben al veertig jaar kinderboekenschrijver. Zo'n prijs voor je hele oeuvre is dan het mooiste wat je kan krijgen."

Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden, maar dat is volgens Kuyper niet het belangrijkste. "Het lijstje van winnaars begint met Annie M.G. Schmidt en Miep Diekmann. Het is geweldig om in zo'n eregalerij te worden opgenomen."