'Ik ben geschopt en geslagen'

Aangepast op

De Nederlander Yuba Zalen zegt door de politie in Marokko "zeer hardhandig" te zijn aangepakt. Hij heeft twee dagen gevangen gezeten, nadat hij op 13 maart foto's had gemaakt van een demonstratie tegen de regering.

Zalen (24) is met een "dubbel gevoel" teruggekeerd naar Nederland. "Ik ben blij met mijn vrijlating", zei hij in Met het Oog op Morgen. "Maar andere betogers, met wie ik in de cel een band heb gekregen, zitten nog steeds vast."

Zalen maakte foto's van een demonstratie in het noorden van het land. Het was een protest tegen hardhandig ingrijpen van de politie bij een eerdere demonstratie.

Te pakken

De Nederlander sympathiseert met de betogers en is één van de voorlieden van de beweging 20 februari in Nederland, genoemd naar de datum vorig jaar waarop de antiregeringsdemonstraties in Marokko begonnen.

Volgens Zalen is hij niet opgepakt vanwege zijn sympathie met de betogers, maar omdat hij foto's maakte. "Al snel werd ik in de kraag gegrepen en in een politiebusje gezet. Daarbij werd ik mishandeld. Er werd geslagen en geschopt."

Na een verhoor van drie uur op een politiebureau, werd er door de politie opnieuw geweld gebruikt, zegt Zalen. "We waren daar met elf personenen, onder wie twee minderjarigen. Er werd geslagen met riemen en helmen."

Zalen zegt dat ze vooral hém te pakken wilden nemen. "Ze vroegen steeds: wie is die Nederlander."

Kracht gegeven

De Utrechter kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand en 50 euro boete. Hij durft ondanks deze gebeurtenis naar Marokko terug te keren en zal dat zeker ook een keer doen. "Dit heeft mij kracht gegeven."

Zalen schrijft geregeld over Marokko op de site Amazigh Times.