Frankrijk zet extremisten uit

Aangepast op

Frankrijk heeft twee radicale moslims uitgezet. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het gaat om een imam uit Mali die anti-semitische preken hield en voorstander was van het dragen van gezichtsbedekkende sluiers, wat verboden is in Frankrijk. De tweede moslim is een Algerijn die een gevangenisstraf had uitgezeten voor een aanslag in het Marokkaanse Marrakech in 1994.

Minister van Binnenlandse Zaken Guéant zegt dat Frankrijk geen islamitisch extremisme accepteert. "Dit is geen nieuw beleid, maar na de gebeurtenissen in Toulouse en Montauban zijn we wel waakzamer dan ooit", zei Guéant.

Mohammed Merah

Vorige maand schoot de moslimextremist Mohammed Merah zeven mensen dood in Toulouse en Montauban. Hij werd zelf doodgeschoten door de Franse veiligheidsdiensten nadat die zijn huis hadden belegerd.

Frankrijk is van plan nog twee imams uit Saudi-Arabië en Turkije uit te zetten en een moslimactivist uit Tunesië. Regeringsfunctionarissen zeggen dat er nog meer uitzettingen volgen.

Afgelopen vrijdag werden 19 verdachte moslimextremisten opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een militante beweging. Er zouden ook wapens in beslag zijn genomen bij de arrestaties.