NOS NieuwsAangepast

Vroege Warhol op rommelmarkt

Een Britse man heeft op een Amerikaanse rommelmarkt een vroege tekening van Andy Warhol ontdekt. Het is een portret van zanger Rudy Vallée, dat verborgen zat in de lijst van een ander schilderij.

Tijdens een bezoek aan Las Vegas wist zakenman Andy Fields voor 5 dollar vijf schilderijen op de kop te tikken. Toen hij een van zijn nieuwe aanwinsten een andere lijst wilde geven, ontdekte hij de Warhol.

Felrode lippen

"Ik verwijderde de achterkant en toen staarde dit portret me ineens aan. Ik herkende onmiddellijk de felrode lippen van een Warhol."

Fields liet het gesigneerde werk aan een kunstkenner zien en die vermoedde dat de tekening rond 1940 is gemaakt, toen Warhol nog maar 12 jaar oud was. De aankomende kunstenaar was toen aan bed gekluisterd door ziekte.

Niet verkopen

De verkoper vertelde Fields dat zijn tante Warhol heeft gekend. Fields denkt dat de oorspronkelijke eigenaar de tekening uit veiligheidsoverwegingen in de lijst had verstopt.

De expert schatte de waarde van het werk op 1,5 miljoen euro. "Geen slechte investering voor 5 dollar", meent Fields. Toch wil hij het werk voorlopig niet verkopen.

"Ik wil dat het naar een museum gaat. Het is niet eerlijk voor alle Warhol-liefhebbers dat het in mijn kast hangt of ergens in een kluis ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl