Sancties Ecowas tegen Mali

time icon Aangepast

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heeft zware sancties aangekondigd tegen Mali. Dat gebeurde nadat een ultimatum was verstreken dat was gesteld aan de militairen die vorige week de macht grepen. De militairen hadden tot vandaag de tijd gekregen om terug naar de kazernes te gaan.

Ecowas sluit de grenzen van Mali en bevriest financiële tegoeden. President Ouattara van Ivoorkust zei dat de sancties per direct zijn ingegaan. Met de maatregelen wil Ecowas Mali economisch 'verstikken'.

Olievoorraad

Het land raakt door de sancties vermoedelijk snel door zijn olievoorraad heen. Daarnaast krijgt het waarschijnlijk een probleem met stroom, omdat de elektriciteit in deze tijd van het jaar voor een belangrijk deel door dieselgeneratoren wordt geproduceerd.

Militairen grepen vorige week de macht in Mali, omdat ze vonden dat president Touré te weinig deed tegen de opstand van Touareg-rebellen. Die hebben flink versterking gekregen van strijders die sinds de val van de Libische leider Kadhafi zijn teruggekeerd naar Mali.

De Touareg-rebellen hebben in het noorden van Mali de steden Kidal, Gao en Timboektoe ingenomen. Ze willen in het woestijngebied een eigen staat stichten. Ze zeggen dat ze niet zullen oprukken naar de hoofdstad Bamako, die in het zuiden ligt.

STER Reclame