Rojas troeft Poels af in sprint

Aangepast op

De Spanjaard José Joaquin Rojas van Movistar heeft de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen.

Wout Poels (Vacansoleil-DCM) leek op de zege af te koersen, maar de Spaanse kampioen was net iets rapper in de massasprint.

De Duitser Fabian Wegmann (Garmin) finishte als derde. De Italiaan Davide Mucelli en de Spanjaard David de La Fuente waren in de 153 kilometer lange rit met start en finish in Gueñes na vijftien kilometer ontsnapt. Het duo reed samen zes klimmetjes over, maar voor de zevende en laatste klim, met nog zestien kilometer te gaan, werden ze ingelopen.

"Geen ervaring in sprint"

"Tweede in de eerste etappe en dat nog wel in een sprint", reageerde Vacansoleil-renner Poels die als klimmer bekend staat. "Het moet echt niet gekker worden. Ik dacht heel even dat ik ging winnen, maar zag toen nog Rojas passeren. Ik heb geen ervaring in een massasprint en dat zie je ook in mijn laatste meters."

Er waren in de finale twee zware valpartijen, waardoor veel renners tijdverlies leden. De voornaamste was Bauke Mollema, die in de laatste twee kilometer een valpartij moest ontwijken en op 1.28 van Rojas binnenkwam.

Hoogerland: "Gat in mijn elleboog"

Johnny Hoogerland viel bergop. "Ik zat klaar voor als de koers zou losbarsten. Ik kwam verkeerd terecht, viel en heb nu een gat in mijn elleboog. Het was een wonder dat ik in de finale nog terugkwam, waarna ik achter een nieuwe val zat", vertelde de Zeeuw, die nog wel als 29ste over de finish kwam, op de website van Vacansoleil-DCM. "Ik verwacht echter niet zoveel last van de val te hebben."

Ook de winnaar van 2011, Andreas Klöden, kwam op achterstand (5.07) binnen. Hij verklaarde nog niet genoeg wedstrijdritme in zijn benen te hebben.