Barcelona op zijn hoede voor Milan

Aangepast op

Voor FC Barcelona en vedette Lionel Messi lonken dinsdagavond nieuwe records.

De titelverdediger in de Champions League zal dan wel moeten afrekenen met AC Milan, dat een week eerder in het eigen San Siro nauwelijks een krimp gaf en op 0-0 afsloot.

Bayern München ontvangt Olympique Marseille, dat in Zuid-Frankrijk verloor van de Duitsers: 0-2.

"We kunnen geen moment rustig aan doen, want zij kunnen de wedstrijd met één moment naar zich toetrekken", aldus aanvaller Pedro van Barça. De geslepen Italianen speelden in de groepsfase in Camp Nou met 2-2 gelijk, een resultaat dat in de return volstaat om door te dringen tot de halve finales.

Slecht veld

Barcelona deed in de heenwedstrijd tevergeefs pogingen om een gaatje te vinden in de hechte defensie van de 'Rossoneri'. De aanvalsmachine van trainer Josep Guardiola draaide stroef in San Siro, al was dat voor een deel te wijten aan de belabberde gesteldheid van het veld.

Milan, dat voor eigen publiek gokte op de counter, kreeg zelfs de beste kansen. "Milan heeft geweldige spelers, een geweldig team en zij zullen ons het leven heel moeilijk gaan maken", zo verwacht Pedro. "Het zal heel zwaar worden voor ons. We moeten oppassen voor het gevaar van AC Milan."

Als Barça erin slaagt voor het vijfde jaar op rij door te dringen tot de halve finales van de Champions League, evenaart het een record van Real Madrid. De 'Koninklijke' bereikte tussen 1956 en 1960 ook vijf keer op rij minimaal de laatste vier in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Sterker nog, Real pakte vijf keer op rij de beker.

Voor Messi, die de laatste weken grossiert in records, nadert opnieuw een mijlpaal. Het Argentijnse wonderkind kan zijn dertiende doelpunt van dit seizoen in de Champions League maken. Het record moet Messi nu nog delen met Ruud van Nistelrooij, die in de jaargang 2002/2003 namens Manchester United tot twaalf treffers te komen.

Goed veld

Barcelona hoopt op het biljartlaken in het eigen Camp Nou wel een bres te kunnen slaan in de afweer van de Milanezen. "Dit wordt de belangrijkste wedstrijd van het jaar en tegelijkertijd ook de mooiste", aldus Guardiola, die over al zijn topspelers kan beschikken.

Collega Massimiliano Allegri mist zoals al veel vaker dit seizoen wel een aantal dragende krachten, zoals Thiago Silva en Mark van Bommel. "Het wordt een loodzware opgave, maar we gaan ervoor", aldus Allegri. "We hebben in ieder geval geen extra stimulans nodig voor deze wedstrijd."

Live bij NOS

FC Barcelona-AC Milan is dinsdagavond live te zien bij de NOS, zowel op Nederland 3 als op internet.