1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kamer kritisch over tbs-plan Teeven

De Tweede Kamer is zeer kritisch over het plan van staatssecretaris Teeven om medische gegevens van verdachten van zware misdrijven te openbaren. Een meerderheid vindt dat hij zijn voorstel moet aanpassen.

Het gebeurt geregeld dat verdachten weigeren mee te werken aan psychologisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Op die manier hopen ze tbs te ontlopen. Uit onderzoek blijkt dat bij weigeraars tbs inderdaad minder vaak wordt opgelegd. In plaats daarvan krijgen ze dan gevangenisstraf en die duurt meestal veel minder lang.

Om toch te kunnen bepalen of iemand een psychische stoornis heeft, wil Teeven bij de rechtszaak inzage in het medisch dossier, maakte hij vorig jaar bekend. Een Kamermeerderheid vindt dat te ver gaan.

Redmiddel

De Kamer vindt dat een inbreuk op het medisch beroepsgeheim. Regeringspartij CDA is bang dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zoeken als ze weten dat die informatie later kan bijdragen aan hun eigen veroordeling. Het CDA kan zich wel voorstellen dat er meer mogelijk wordt dan nu, maar pas nadat iemand schuldig is bevonden.

Coalitiegenoot VVD wil meer waarborgen dat de maatregel alleen als laatste redmiddel wordt ingezet. Alleen echt relevante medische informatie mag openbaar worden.

Desastreus

Oppositiepartij PvdA zegt dat de maatregel stoer klinkt, maar noemt de gevolgen desastreus. "Als mensen niet meer naar de psychiater gaan, dan kunnen we hen helemaal niet meer behandelen voor hun stoornis," aldus de PvdA.

Teeven debatteert vandaag met de Tweede Kamer over zijn voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl