Tom Boonen heeft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Belg van Omega Pharma - Quick-Step, ook winnaar in 2005 en 2006, bleef in de sprint de Italianen Filippo Pozzato (Farnese Vini) en Alessandro Ballan (BMC) voor.

Ballan was bij de derde passage van de Oude Kwaremont, op twintig kilometer van de finish, weggesprongen. Pozzato en Boonen sloten even later aan en gedriëen begonnen zij aan de laatste helling, de Paterberg.

Het trio passeerde de top van de steile helling (tot twintig procent twintig tellen voor Peter Sagan (Liquigas), met op korte afstand een groep met Niki Terpstra (Omega Pharma) en Rabobank-renner Matti Breschel. Dat groepje slaagde er niet meer in de drie leiders te achterhalen.

Recordhouders

Het is voor de derde keer dat de 31-jarige Belg Vlaanderens Mooiste wint. In 2005 en 2006 won hij ook. Hij evenaart recordhouders Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni en Achiel Buysse.

Start in Brugge

Op de Grote Markt in Brugge begonnen 199 renners rond 10.00 uur aan de 96ste Ronde van Vlaanderen. De grote vraag vooraf was of het schrappen van de Muur inderdaad een grote aderlating is, of dat het drie keer bestijgen van de Oude Kwaremont en de Paterberg een minstens zo boeiende finale zou opleveren.

Na twaalf kilometer sprongen vijftien renners weg, onder wie Maarten Tjallingii (Rabobank) en Tom Veelers (Argos). Zij pakten 5.45, maar op 47 kilometer van de meet werden ze ingehaald.

Topfavoriet Fabian Cancellara was toen al niet meer van de partij. De Zwitserse winnaar van 2010 sloeg tegen het asfalt bij een bevoorradingspost op 61 kilometer van de streep en stapte niet meer op.

Ook Langeveld moet strijd staken

Niet veel later moest ook Sebastian Langeveld, de troef van GreenEdge, na een valpartij de strijd staken. Hij kwam na een manoeuvre tussen het fietspad en de weg terecht en kon daar een geschrokken toeschouwer niet meer ontwijken.

De finale kwam daarna ineens op gang, niet zozeer door de nieuwe combinatie Oude Kwaremont/Paterberg als wel door een reeks valpartijen en demarrages.

Voorin bleef een interessante kopgroep over met topfavorieten als Tom Boonen, Peter Sagan en Filippo Pozzato, maar ook met outsiders als Boonens ploeggenoten Sylvain Chavanel en Niki Terpstra, het BMC-koppel Alessandro Ballan/Greg van Avermaet en Matti Breschel (Rabobank).

Ballan leidt spannende finale in

Terpstra reed ook nog enkele keren op kop. Zo ook voor de derde passage van de Oude Kwaremont. Op die voorlaatste van in totaal zestien hellingen (op twintig kilometer) ging Ballan op de pedalen staan.

Ballan sloeg een gaatje, maar dat werd even later in rap tempo gedicht door Boonen en Pozzato, die zich al de hele dag in de voorste gelederen bevonden.

De drie arriveerden met voorsprong bij de Paterberg en bereikten de top 0.19 voor Sagan, die net voor een groepje met Terpstra en Breschel uit reed. Sagan kon het gat echter niet meer dichten, ook niet met de hulp van de anderen en op vijf kilometer van de streep was het duidelijk dat de winnaar in het kopgroepje zat.

In de slotkilometers leek er sprake van Italiaans handjeklap. Ballan sprong telkens weg en Pozzato liet Boonen het vuile werk opknappen in de hoop dat hij afgemat aan de sprint zou beginnen. Maar ook na 255 kilometer bleek de Belg nog machtig genoeg voor een prachtige spurt, waarin hij Pozzato net voorbleef.

STER reclame