NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Koningin onthult reliëf

Koningin Beatrix heeft vanmiddag een monument in Middelburg onthuld voor Willem van Oranje, als Vader des Vaderlands. Het monument bestaat uit twee reliëfs die in de Loggia van het Prinsenlogement van de Abdij aan een muur zijn bevestigd.

Willem van Oranje, of Willem de Zwijger, heeft samen met zijn vrouw Charlotte de Bourbon en hun dochters in Middelburg gewoond. Beeldhouwer Jet Schepp ontwierp een reliëf met Willem van Oranje. Lucie Nijland ontwierp een reliëf met Charlotte de Bourbon en hun dochtertjes.

De reliëfs zijn een geschenk van de Prins Willem de Eerste-herinneringsstichting. Die heeft niet alleen in het Duitse Dillenburg, de geboortestad van Willem van Oranje, gedenktekens opgericht, maar onder andere ook in Delft en Leiden.

Tentoonstelling

Naast de reliëfs is er in het Zeeuws Museum een speciale tentoonstelling te zien: 'Willem van Oranje: Heerser en Huisvader'.

Willem van Oranje was stadhouder voor koning Filips II van Spanje, maar voerde later de opstand tegen Spanje aan, die leidde tot de Tachtigjarige Oorlog en de onafhankelijkheidsverklaring van de Noordelijke Nederlanden. Op 10 juli 1584 werd hij in Delft vermoord door de Fransman Balthasar Gerards.

STER reclame