Blackberry gaat voor zakenmarkt

Aangepast op

De fabrikant van Blackberry-telefoons, het Canadese RIM, gaat zich de komende tijd richten op de zakelijke klant. De smartphones van het bedrijf leggen het op de consumentenmarkt af tegen de populaire iPhones van Apple en telefoons met Googles Android-besturing.

"We zijn van plan ons opnieuw te richten op de zakenmarkt om daar te profiteren van onze leidende positie", zei RIM-topman Heins bij de presentatie van teleurstellende kwartaalcijfers. De details worden de komende tijd nader uitgewerkt.

Betrouwbaar

Zakelijke klanten gebruiken graag telefoons van Blackberry, omdat die zeer goed zijn beveiligd. Ook staan de diensten van het Blackberry-systeem, zoals de e-mailvoorziening, bekend om hun betrouwbaarheid. Zo wilde de Amerikaanse president Obama tegen de zin van de veiligheidsdiensten zijn Blackberry niet afstaan, nadat hij was verkozen tot president.

Consumenten kiezen vaak liever voor andere toestellen, bijvoorbeeld omdat die touchscreenbediening en een mooiere vormgeving hebben.

Verlies

RIM leed afgelopen kwartaal (.pdf) een verlies van 125 miljoen dollar, bijna 94 miljoen euro. Het bedrijf verkocht 11,1 miljoen Blackberry's, een daling van 21 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ter vergelijking: Apple verkocht in de laatste drie maanden van vorig jaar 37 miljoen i-Phones.