Laten we met het goede nieuws beginnen. Werknemers in de Foxconnfabrieken in China krijgen salarisverhoging en betere werkomstandigheden. In de fabrieken worden de razend populaire Apple-producten gemaakt.

De medewerkers krijgen er tienduizenden collega's bij, hoeven geen onbetaalde overuren meer te draaien, krijgen betere woningen en de veiligheidsvoorschriften worden verbeterd.

Door naar het slechte nieuws: dat gebeurt allemaal omdat het personeel inderdaad overwerkt was, gezondheids- en veiligheidsproblemen had en hun vele overuren niet uitbetaald kregen. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat Apple liet doen in de fabrieken. Uit een stroom van kritiek op het bedrijf kwam naar voren dat werknemers eerder als slaven behandeld werden. Het bedrijf was zo min of meer gedwongen een kijkje in de keuken te geven.

Zelfmoorden

De fabrikant raakte in opspraak omdat in de afgelopen vier jaar achttien medewerkers zelfmoordpogingen deden. En om zelfmoorden en meer negatieve berichten voor te zijn moesten werknemers contracten ondertekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te plegen.

Goed nieuws voor de rest van deze bedrijfstak, denkt de directeur van de Fair Labor Association, die het onderzoek deed. "Apple en Foxconn zijn de grootste spelers in deze sector en nu ze samenwerken om deze verandering door te voeren, kan dat effect hebben op de hele bedrijfstak", zei Auret van Heerden tegen Reuters.

PR-stunt

Maar de activistengroep SumOfUs is niet onder de indruk. Voordat de resultaten naar buiten kwamen zeiden ze al dat het onderzoek niet meer is dan een PR-stunt van Apple. Gezien de geschiedenis van Apple zal er niet veel veranderen, denken ze.

Door: Helen

STER reclame