'Miljoenenfraude GVB Amsterdam'

Aangepast op

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB laat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijke fraude binnen het bedrijf. Aanleiding is een artikel van De Telegraaf waarin staat dat er bij het GVB miljoenen euro's zijn verdwenen door fraude.

De krant baseert zich op documenten en e-mails van het vervoersbedrijf. De fraude zou vooral zijn gepleegd rond de invoering van de ov-chipkaart.

De toenmalige raad van bestuur, onder leiding van Gertjan Kroon, zou volledig op de hoogte zijn geweest van de fraude. Volgens De Telegraaf werd er niets ondernomen. Kroon is sinds mei 2010 de directeur van Trans Link Systems, de organisatie achter de ov-chipkaart.

Kroon laat schriftelijk weten dat hij zich niet herkent in de berichtgeving van De Telegraaf. Hij gaat meewerken aan het onderzoek van GVB en ziet de resultaten met vertrouwen tegemoet.

Geen aanwijzingen

Het GVB wil alleen via een schriftelijke verklaring reageren op het Telegraaf-artikel. Algemeen directeur Bart Schmeink: "Naar aanleiding van de vermeende onregelmatigheden heb ik besloten, in overleg met de Raad van Commissarissen, een onafhankelijk feitenonderzoek te laten plaatsvinden."

Schmeink schrijft verder dat er nog geen aanwijzingen zijn voor fraude bij het GVB.