Zorgen bij Knot over economie

Aangepast op

De Nederlandsche Bank zegt dat Nederland er slechter voorstaat dan de andere landen met een triple-A-status, de hoogste status van kredietwaardigheid. DNB-president Knot zegt dat dat komt door het hogere begrotingstekort en de groeiende staatsschuld.

Knot zegt te hopen dat de partijen die onderhandelen in het Catshuis zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn. Uitstel van bezuinigingen heeft effect op de kredietwaardigheid, waarschuwt Knot.

De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie de komende jaren bovendien maar matig zal groeien. Daardoor zal de staatsschuld eerder toenemen dan afnemen.

Huizenmarkt

Verder maakt DNB zich zorgen over het hoge percentage arbeidsongeschikten. In Nederland is dat veel hoger dan in andere westerse landen.

Ook wil Knot dat er wat wordt gedaan aan de huizenmarkt. "De aftrek van de hypotheekrente moet worden beperkt tot hypotheken waar jaarlijks genoeg op wordt afgelost." Knot vindt dat de schuld omlaag moet door meer af te lossen.

Referendum

Een referendum over de euro noemt Knot een absoluut verkeerd signaal voor de markten. "Het zou alleen maar leiden tot meer onrust en onduidelijkheid en dat kunnen we nu niet gebruiken."

Knot reageert op berichten dat de PVV tijdens de onderhandelingen in het Catshuis zou hebben gepleit voor een referendum over de euro.

DNB brengt vandaag zijn jaarverslag over 2011 naar buiten.