NOS NieuwsAangepast

Omstreden opknapbeurt schilderij

In het Louvre-museum in Parijs kan het publiek vandaag voor het eerst het gerestaureerde schilderij Maria en kind met Sint-Anna van Leonardo da Vinci bekijken.

Daarmee is een einde gekomen aan een langdurige en omstreden opknapbeurt van het kunstwerk.

Het schilderij is een voorstelling van de heilige Anna met haar dochter Maria en haar kleinkind Jezus. Da Vinci maakte het in de laatste twintig jaar van zijn leven. De Toscaanse meester overleed in 1519.

Oplosmiddelen

Het resultaat van de restauratie is "ongelooflijk, zo mooi", zei Odile Celier, een 66-jarige bezoeker van het Louvre die het gerestaureerde doek gisteren al bekeek. "Ik kreeg hetzelfde gevoel als toen ik de gerestaureerde Sixtijnse Kapel zag."

Het schoonmaken van het schilderij heeft anderhalf jaar geduurd. De klus had al eerder uitgevoerd kunnen worden, maar deskundigen hadden hun bedenkingen. Restaurateurs waren bang dat oplosmiddelen schade zouden aanbrengen aan de unieke manier waarop Da Vinci de contouren had geschilderd. In 1995 werd besloten om voorlopig van de restauratie af te zien.

Aan een opknapbeurt viel uiteindelijk niet te ontkomen. In 2009 werd alsnog besloten het schilderij onder handen te nemen. De meningsverschillen over de aanpak bleven bestaan. De discussie ging over de vraag hoe ver je mag gaan met het verwijderen van verkleurd vernis en het retoucheren van verdwenen delen van de verflaag. Critici vonden dat er te grondig is schoongemaakt.

Te licht

Eind vorig jaar stapten twee Franse specialisten uit de commissie van deskundigen die de restauratie begeleidde. Ze vinden dat het meesterwerk overgerestaureerd is. Originele verflagen zouden zijn verwijderd, waardoor het stuk er nu te licht uitziet.

Volgens de restaurateurs zijn de originele lagen intact gebleven en zijn alleen latere toevoegingen verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl