Peter la S. en OM op ramkoers

tijd van publicatie Aangepast

De kroongetuige in het liquidatieproces heeft opnieuw de confrontatie gezocht met het Openbaar Ministerie. Peter la S. beschuldigt het Openbaar Ministerie ervan dat hij onder druk is gezet om verklaringen aan te passen en achter te houden. Als hij dit niet zou doen, zou het gevolgen hebben voor zijn veiligheid en die van zijn familie, stelde La S. in een verklaring bij de rechtbank.

La S. zegt dat hij door de Staat wordt "bedreigd en afgeperst" om verklaringen aan te passen. "Ik ben gedwongen om zaken achter te houden die relevant zijn voor dit proces", stelt La S. Hij wil dat de rechtbank betrokken justitie- en politiemedewerkers oproept om te getuigen.

Holleeder

De getuigen zouden ook zijn beweringen kunnen onderbouwen dat La S. bij het geven van zijn verklaringen is gestuurd door justitie. Zo zou officier van justitie Betty Wind hem voor een verhoor cruciale informatie hebben gegeven over de moord op Kees Houtman. Ze zou hem hebben verteld dat er geen hulzen waren gevonden. Wind erkende dat aanvankelijk, maar trok dat later in.

La S. maakte ook bekend dat hij een extra deal had gesloten met de Amsterdamse officier van justitie Sander de Haas. In ruil voor het gebruik van de verklaringen van La S. over de betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties in de onderwereld, zou het OM een gratieverzoek ondersteunen. Dat zou La. S. een extra strafkorting van zes maanden opleveren.

Bodem onder het proces wegslaan

Duidelijk is dat de kroongetuige in onmin leeft met het Team Getuigen Bescherming (TGB). Hij is het niet eens met het laatste voorstel van het TGB. Vorige week werd duidelijk dat La S. 1,4 miljoen euro krijgt voor het kopen van een huis, een bedrijf en voor zijn beveiliging na zijn vrijlating. Een deel daarvan is een renteloze lening die pas na 25 jaar terugbetaald hoeft te worden.

Volgens La S. heeft het OM gisteren gedreigd om hem op 1 juni als hij vrij komt aan zijn lot over te laten en hem langs de straat af te zetten. Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars werd stil van de verklaring van La S. Hij ziet de verklaring als een poging van La S. om de bodem onder het proces weg te slaan.

In een reactie zegt officier van justitie Betty Wind dat kroongetuige La S. zijn belangen op onverantwoorde en onverstandige wijze op het spel zet. Met zijn donderdag uitgesproken verklaring kiest La S. volgens het OM voor ''een destructieve insteek op alle fronten''. Zijn verklaring is op sommige onderdelen ''apert onjuist'', aldus Wind.

STER reclame