NOS NieuwsAangepast

Motoren maanraket gevonden

Een team van de Amerikaanse zakenman Jeff Bezos heeft de motoren gevonden van de raket die de Apollo 11 naar de maan bracht. De topman van internetboekhandel Amazon is van plan één of meerdere motoren te lichten.

De motoren vormden de eerste trap van de raket die in 1969 Neil Armstrong en zijn team als eerste mensen naar de maan brachten. Toen ze de raket in nog geen drie minuten naar zo'n 70 kilometer hoogte hadden gestuwd, vielen ze zoals gepland in de Atlantische Oceaan.

Sonar

"Ongeveer een jaar geleden begon ik me af te vragen of we deze motoren niet terug konden vinden met een team van onderwaterexperts", schrijft Bezos op het blog waar hij de vondst bekendmaakte. "Ik kan nu met veel plezier melden dat we dankzij een hypermoderne sonar de motoren op 4200 meter diepte hebben gevonden."

Bezos wil de motoren na de berging in een museum tentoonstellen. "We weten niet hoe ze eraan toe zijn. Ze hebben een harde smak gemaakt op het water en liggen al 40 jaar in het zoute water. Maar ze zijn van sterk materiaal gemaakt, dus we zullen zien."

Interesse

De miljardair zegt de motoren op te willen duiken om een nieuwe generatie geïnteresseerd te krijgen in de ruimtevaart. "Ik was 5 jaar toen ik de Apollo 11-missie op tv zag en dat heeft bijgedragen aan mijn liefde voor wetenschap en onderzoek", legt Bezos uit. "NASA is een van de weinige instituten die een 5-jarige kunnen inspireren."

Officieel is NASA nog eigenaar van de motoren en de ruimtevaartorganisatie mag dus bepalen wat ermee zal gebeuren. Bezos heeft gevraagd ze aan musea aan west- en oostkust van de VS te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl