Studenten plannen #HoodiesAndHijabs

Aangepast op

Moorden zijn in Amerika helaas aan de orde van de dag. Maar voor de tweede keer in een maand staat een moord op de voorpagina's van de kranten en op vrijwel alle nieuwssites. Er zouden racistische motieven achter zitten.

Eind vorige maand schoot een man Trayvon Martin (17) in Florida dood. De dader zegt zelfverdediging, maar veel Amerikanen denken dat het om zijn (donkere) uiterlijk gaat. Woensdag werd de Iraakse Shaima Alawadi in haar huis in Californië aangevallen; ze overleed zaterdag aan haar verwondingen.

Terrorist

De politie denkt dat de 32-jarige moeder van vijf kinderen slachtoffer is van een haatmisdaad, omdat haar dochter een briefje vond met de tekst "Ga terug naar je eigen land, terrorist". Een week eerder hing ook al een dergelijk briefje op de voordeur, maar Alawadi dacht dat het een grapje was.

Net als bij Trayvon klommen twitteraars achter hun computer en reageerden met de hashtags #MillionHijabMarch en #RIPShaima. Studenten uit North-Carolina willen morgen een 'hoodies en hijab'-mars houden om te protesteren tegen racisme. Op Facebook bestaat de pagina One Million Hijabs for Shaima Alawadi al. Eerder hielden mensen in New York al een MillionHoodiesMarch voor Trayvon.

Hijab is geen hoodie

Maar Time stelt de vraag of Amerika wel klaar is voor een MillionHijabsMarch. Irakezen vormen in de ogen van veel Amerikanen nog steeds een gevaar én ze vormen geen homogene groep. "De hijab is nog geen hoodie", schrijft de krant.

Overigens zette Congreslid Bobby Rush vandaag tijdens zijn toespraak ook een hoodie op, maar werd weggestuurd. Het filmpje daarvan zie je op onze Facebookpagina.

Door: Helen