Bedrijf Murdoch weer in opspraak

Aangepast op

Het mediabedrijf van Rupert Murdoch, News Corp, is opnieuw in opspraak geraakt. Een Australische krant heeft 14.000 e-mails gepubliceerd, afkomstig van een dochterbedrijf van News Corp. Daaruit zou blijken dat die dochteronderneming hackers heeft betaald om de concurrentie van Murdochs Sky Television te ondermijnen.

News Corp kwam al eerder in opspraak omdat de Britse krant, News of the World, illegaal telefoons afluisterde om aan informatie te komen. Die krant is inmiddels door News Corp opgeheven.

Kaarten kraken

Het bedrijf dat nu onder vuur ligt, NDS, zou een speciale eenheid hebben gehad om het de concurrentie moeilijk te maken. Beveiligingsexperts zouden hebben samengewerkt met hackers om de kaarten te kraken die abonnees van Murdoch's concurrenten nodig hebben om betaal-tv te kunnen ontvangen.

NDS verzorgt de techniek en de beveiliging van alle betaalkanalen van News Corp ter wereld. De onthulling van vandaag komt op een gevoelig moment: juist deze maand kondigde News Corp aan NDS te willen verkopen aan Cisco. Of dat doorgaat is onduidelijk.