D66 wil af van het gratis trouwen. De wet verplicht gemeenten om gratis huwelijken te voltrekken. D66 wil dit afschaffen, omdat gemeenten kosten maken en burgers daar dan ook voor moeten betalen.

"Voor de aanschaf van een paspoort of een id-bewijs wordt ook gewoon betaald", stelt het D66-Kamerlid Berndsen.

Achterhaald

Het gratis huwelijk stamt uit de tijd dat ongehuwd samenwonen niet geaccepteerd was. "De wet uit 1879 is volledig achterhaald", aldus Berndsen.

Het gratis trouwen is inmiddels heel populair. Ongeveer eenderde van de huwelijken wordt zo voltrokken, zegt D66. Iedere gemeente bepaalt zelf de tijden van het gratis huwelijk. Vaak is dat op maandag of vroeg in de ochtend.

Opdraaien

Berndsen krijgt ook klachten van gemeenten, die geld mislopen. "De gemeenschap moet niet opdraaien voor diensten waar individuen gebruik van maken. Die diensten neem je af en daar moet je dan ook voor betalen."

Gemeenten kunnen wel een sociaal vangnet regelen voor mensen die het niet kunnen betalen.

Regeringspartij VVD en de PvdA vinden een aanpassing van de wet niet noodzakelijk, omdat gemeenten de vrijheid hebben de wet zelf in te vullen. "De ene gemeente is er ruimhartig in, de ander strikt," aldus het PvdA-Kamerlid Heijnen. Ook de VVD denkt dat gemeenten het "prima" zelf kunnen regelen.

STER reclame