Verbod op handsfree bellen in VS

Aangepast op

In Chapel Hill in de Verenigde Staten mag vanaf 1 juni niet meer gebeld worden in de auto, zelfs niet handsfree. Het is de eerste Amerikaanse stad waar bellen in de auto helemaal verboden wordt. Voor zover bekend was het tot dusver alleen in Japan en Slowakije verboden.

Vier gemeenteraadsleden in Chapel Hill, North Carolina, stemden tegen het voorstel; vijf leden waren voor. Mensen die zich niet aan de nieuwe regel houden, krijgen een boete van bijna 19 euro.

Fietsen

Volgens raadslid Ed Harrison, een fervent fietser, worden mensen die aan het bellen zijn afgeleid en vertonen ze daardoor vaak vreemd rijgedrag. "Dat zijn niet mensen die zitten te eten, hun haar kammen of lippenstift op doen", zei hij. "Het zijn de mensen die aan het bellen zijn die mij niet zien als ik aan het fietsen ben."

Raadslid Donna Bell vindt het belangrijk dat veiligheid in het verkeer hoog op de agenda blijft staan. Ze hoopt dat de staat North Carolina het voorbeeld van Chapel Hill zal volgen. "Maar dit is een goede eerste stap." In Evanston in Illinois wordt ook al nagedacht over een totaalverbod op bellen in de auto.

Bewijzen

De politie van Chapel Hill ziet nog wel een probleem. Mensen die met de telefoon in de hand bellen, kun je betrappen, maar handsfree bellen is moeilijk vast te stellen en te bewijzen.