Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat Google in sommige gevallen geen zoektermen automatisch mag aanvullen. Een man die zegt dat zijn privacy door Google wordt aangetast, heeft gelijk gekregen.

Wie in Google een zoekterm intikt, krijgt automatisch suggesties te zien van meer woorden om de zoekopdracht nauwkeuriger te maken. Deze 'autocomplete'-suggesties zijn gebaseerd op zoekopdrachten van anderen.

De Japanner die de zaak aankaartte, zegt dat zijn naam op die manier in verband wordt gebracht met misdaden die hij niet heeft gepleegd. Wie op de suggesties van Google klikt, zou tienduizend pagina's te zien krijgen over zijn vermeende criminele verleden.

Ontslag

De man vermoedt dat hij door deze Google-functie enkele jaren geleden zijn baan is kwijtgeraakt. Sindsdien komt hij maar moeilijk weer aan de slag. Hoe de man heet, is niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk is hij een naamgenoot van een crimineel.

De regionale rechtbank van Tokio geeft de man gelijk en sommeert Google te stoppen met de 'autocomplete'-functie. Het bedrijf weigert dat; Google zou niet onder de Japanse wet vallen, omdat het hoofdkantoor in de VS staat.

Google beraadt zich op de uitspraak. In principe hoeft het bedrijf zich niet aan de Japanse wet te houden. Google zegt verder dat de privacy niet in het geding is, omdat de 'autocomplete'-suggesties automatisch worden gegenereerd.

STER reclame