VNO-NCW-voorzitter Wientjes wil dat het kabinet en gedoogpartner PVV in de Catshuis-onderhandelingen niet alleen besluiten te bezuinigen, maar ook hervormen.

Hij zei in het tv-programma Buitenhof dat het "1 voor 12" is. Wientjes wil aanpassingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de zorg. Hervormingen zijn volgens Wientjes hard nodig wil Nederland zijn AAA-status kunnen behouden.

De werkgeversvoorzitter is voorstander van het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Daarbij moeten wel bestaande gevallen worden ontzien. Op de arbeidsmarkt is hij bereid maatregelen te nemen om Wajongers, jongeren met een handicap, aan een baan te helpen. Dan moet wel de duur van de WW-regeling worden beperkt en het ontslagrecht worden versoepeld.

Impasse

Wientjes riep oppositiepartijen op de komende tijd geen politiek te bedrijven. "Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zoveel mogelijk samenwerken met de regering om snel economische hervormingen te realiseren."

Als de oppositiepartijen bij voorbaat al dwars gaan liggen, zou dat kunnen leiden tot een politieke impasse en nieuwe verkiezingen. En daar zit Nederland, volgens Wientjes, nu helemaal niet op te wachten. Zijn waarschuwing lijkt gericht aan de PvdA, die heeft aangekondigd het kabinetsbeleid niet meer aan een meerderheid te willen helpen.

De werkgeversvoorzitter praat de komende tijd met leiders van oppositiepartijen. Een dezer dagen zal hij aan tafel gaan zitten met de nieuwe PvdA-leider, Samsom.

STER reclame