Weer voetbalrellen Egypte: 1 dode, 18 gewonden

Aangepast op

Opnieuw zijn er vannacht heftige rellen met voetbalsupporters uitgebroken in Port Said, in Egypte. Er viel een dode en 18 fans raakten gewond. De rellen gingen de hele nacht door. De enige dode is een dertienjarige jongen. De jongen overleed nadat hij in zijn rug werd geschoten, meldt Al Jazeera.

Duizenden boze fans gingen de straat op omdat ze het niet eens zijn met de schorsing van hun club, Al-Masri. De politie en het Egyptische leger moesten ingrijpen. Om de woedende menigte uit elkaar te drijven losten zij waarschuwingsschoten en spoten ze met traangas.

Schorsing

De supporters gingen door het lint nadat bekend was geworden dat de EFA, de Egyptische Football Association, de club een schorsing van twee seizoenen oplegde. Hiermee straft de EFA de club en de supporters voor de rellen op 1 februari, waarbij 74 mensen om het leven kwamen. Beelden van de rellen zie je hiernaast.

Al-Masri mag weer competitiewedstrijden spelen in het seizoen 2013-2014. Het stadion Port Said wordt drie jaar lang gesloten. De rellen van gisteravond duurden tot zaterdagochtend.

Woedend

Veel supporters zijn woedend op de EFA omdat ze vinden dat de schuld voor de rellen bij de overheid ligt. Volgens hen was er niet genoeg politie aanwezig, ondanks signalen dat het ernstig mis kon gaan.

Ook denken ze dat de rellen in scène gezet zijn door aanhangers van oud-president Hosni Mubarak, die ruim een jaar geleden aftrad. De harde kern van Al-Masri, de Ultras, speelde een rol in de revolutie tegen Mubarak.

Door: Tony