De aanslag op een joodse school in Toulouse was een 'gelegenheidsaanval' en geen vooropgezet plan. Dat zegt de chef van de Franse inlichtingendienst. Volgens hem heeft Mohamed Merah dat gezegd tijdens onderhandelingen toen hij in zijn woning omsingeld was.

Volgens de inlichtingenchef was Merah maandagochtend op pad gegaan om opnieuw een Franse militair te doden. Doordat hij te laat arriveerde, mislukte dat plan en besloot hij de nabijgelegen joodse school aan te vallen. Daar schoot hij drie kinderen en de vader van twee van hen dood.

"Hij was eerst helemaal niet van plan de school aan te vallen", aldus de inlichtingenchef.

'Geen verband met al-Qaida'

Tijdens de onderhandelingen beweerde Merah ook dat de aanslag op de school een vergelding was voor het doden van Palestijnse kinderen in de Gazastrook. Met de aanslagen op Franse militairen wilde hij Frankrijk dwingen zich terug te trekken uit islamitische landen.

De Franse autoriteiten hechten geen geloof aan Merahs claim dat hij banden had met al-Qaida. Volgens een woordvoerder wilde hij slechts "meeliften op het merk". "Niets wijst erop dat hij van al-Qaida deze moorden moest plegen."

Behulpzaam

Merah heeft wel in het verleden Pakistan en Afghanistan bezocht. Na terugkeer in Frankrijk werd hij daarover ondervraagd door de inlichtingendienst. Merah was toen behulpzaam en toonde vakantiefoto's die hij daar gemaakt had, vertelde een anonieme bron aan het Amerikaanse persbureau AP.

Na de reis werd hij door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden, maar er waren geen aanwijzingen dat hij was geradicaliseerd. Zo bezocht hij "nachtclubs in plaats van moskeeën", aldus de anonieme bron.

STER reclame