Desi Bouterse heeft persoonlijk twee mensen doodgeschoten in december 1982, toen vijftien tegenstanders van het militaire regime werden vermoord. Dat heeft getuige Ruben Rozendaal gezegd in het proces tegen de huidige president van Suriname.

Rozendaal zei dat Bouterse Cyrill Daal en Soerindre Rambocus heeft doodgeschoten, melden verschillende Surinaamse media.

Rozendaal zei dat Bouterse in het begin van de jaren tachtig zijn boezemvriend was. "Hij heeft vaak met me gesproken over de Decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Bouterse kan worden vergeleken met de Godfather", verklaarde Rozendaal onder ede.

Amnestiewet

Het proces gaat over de moord op vijftien tegenstanders van het militaire bewind in Suriname. Rozendaal deed zijn uitspraak op het moment dat het parlement in Paramaribo debatteerde over een amnestiewet, waardoor Bouterse een eventuele straf kan ontlopen. De stemming over de amnestiewet is uitgesteld.

Rozendaal was in 1982 zelf ook in Fort Zeelandia, waar de moorden werden gepleegd. Vorig jaar bood hij verontschuldigingen aan voor zijn rol bij de Decembermoorden. Rozendaal zou slachtoffers hebben vervoerd. Volgens correspondent Harmen Boerboom probeert Rozendaal 'the good guy' te worden.

STER reclame