Het klinkt als een hippie-idee uit de jaren '60: dorpjes en wijken in Nederland die zelf voor hun energie zorgen. Toch schieten ze nu als paddestoelen uit de grond: kleine particuliere energiebedrijven. Tientallen dorpen en wijken regelen zelf hun energieproductie en levering. Dat doen ze met behulp van windmolens of zonnepanelen.

Dorpjes en wijken die zelfvoorzienend zijn, willen steeds vaker niets meer te maken met de grote energiebedrijven op de markt. De monteur komt vaak ook uit het eigen dorp en daarmee steunt het lokale energiebedrijf ook lokale ondernemers.

In de rij

De organisatie E-decentraal helpt deze lokale initiatieven, klein of groot. Ze willen een doorbraak forceren op de energiemarkt. Inmiddels heeft de organisatie 60 leden: dat zijn stichtingen, coöperaties, of verenigingen. En er staan nog honderden in de rij.

Een voorbeeld van een coöperatie waar een eigen energiebedrijf goed werkt, is in Ouderkerk aan de Amstel. Deze coöperatie heeft zo'n 2200 leden en plaatste in 1991 al de eerste windmolen ze hebben er nu zes staan. Met die zes molens produceren ze genoeg energie voor alle leden. Martijn van der Zande ging erheen, dat gesprek hoor je hiernaast.

Ook met zonnepanelen kan je zelf energie opwekken. Verslaggever Harro Brouwer ging naar Ransdorp om te kijken hoe ze dat doen, ook dat zie je hiernaast.

Door: Elke

STER reclame