NOS NieuwsAangepast

Schippers: bij agressie geen zorg

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat zorgverleners hulp moeten kunnen weigeren als ze agressief worden behandeld. Artsen en verpleegkundigen hoeven niet iedereen te helpen, zegt ze.

"Als iemand dronken de spoedeisende hulp aan het verbouwen is en hij heeft een snee in zijn hand, kan ik me voorstellen dat de arts zegt: ik zie je morgen wel weer terug."

Volgens Schippers is het niet nodig algemene regels hiervoor op te stellen, maar moeten de instellingen zelf bepalen waar de grens ligt.

Opener houding

"Mensen in de zorg zijn altijd bereid ver te gaan", zegt ze. "Maar als je bedreigd wordt, komt er op een gegeven moment een eind aan wat je voor een patiënt kunt doen." Bij de afweging speelt volgens haar ook mee hoe ernstig iemand gewond is.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over agressie in de zorg en heeft samen met werkgevers en werknemers een actieplan opgesteld. Zo komt er geld voor trainingen.

Verder vindt het kabinet dat de politie bij aangiftes een opener houding moet aannemen en dat er meer gebruik moet worden gemaakt van snelrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl