PSV finalist na zege in Friesland

time icon Aangepast

PSV heeft zich dankzij een zege bij sc Heerenveen voor de zestiende keer geplaatst voor de bekerfinale. Het werd 1-3.

De Friezen verloren dit seizoen al twee keer met 5-1 van PSV, maar begonnen toch vol goede moed aan het duel. Heerenveen opende agressief, maar al snel nam PSV de touwtjes in handen en na goed werk van Jeremain Lens scoorde Zakaria Labyad. De thuisploeg zette daarna flink aan en Viktor Elm kopte uit een corner de 1-1 binnen.

Direct na rust sloeg PSV met goals van Georginio Wijnaldum en Tim Matavz genadeloos toe. Heerenveen kreeg nog wel flink wat kansen, maar de paal, de lat en Przemyslaw Tyton, die zelfs een penalty van Bas Dost stopte, stonden Fries succes in de weg.

"Hoop op AZ"

De teleurstelling was groot bij Heerenveen-coach Ron Jans. "Gezien het spelbeeld was dit niet de juiste uitslag. Het had ook andersom kunnen zijn. Kort na rust verdedigden we heel slecht. Dan sta je ineens met 3-1 achter. En verder verzuimden we zelf de kansen af te maken. Gelukkig hebben we wel laten zien dat we met de top mee kunnen."

Geheel tegen zijn gewoonte in besloot Heerenveen-spits Bas Dost de strafschop tegen PSV met de binnenkant van zijn voet te schieten. "Vraag me niet waarom. Normaal neem ik 'm op kracht, nu besloot ik met binnenkant voet te trappen. Het was gewoon geen goede penalty, hij had er in gemoeten."

Maar de topscorer van de eredivisie én van het bekertoernooi miste, in de 79ste minuut, bij een 3-1 achterstand. "Het was een ideaal moment om terug te komen in de wedstrijd. Zo'n strafschop moet er dan in. Ik ben er zwaar teleurgesteld over. Ik zet nu zo snel mogelijk het vizier weer op zaterdag."

Broertje

Ondertussen was PSV'er Georginio Wijnaldum uiteraard zeer content met de uitslag en plaatsing voor de eindstrijd die op zondag 8 april wordt gespeeld in de Rotterdamse Kuip. "Het was een terechte overwinning, al had Heerenveen wel veel kansen", moest hij toegeven.

De aanvaller keek ook al uit naar de andere halve finale. "Ik hoop dat AZ wint, want dan kan ik in de finale tegen mijn broertje spelen", aldus Wijnaldum, wiens broertje Giliano soms invalt bij de Alkmaarders.

STER Reclame