VNO/NCW wil dat de Europese Commissie meer politieke macht krijgt. Dat is nodig om de economische positie van Europa op de wereldmarkt te behouden.

De werkgeversorganisatie denkt dat de economische unie binnen Europa niet goed werkt zonder vergaande politieke eenheid. "Economische macht zonder politieke macht is kwetsbaar", schrijft de organisatie in een toekomstvisie (.pdf).

De Europese Unie moet gezamenlijk beleid gaan voeren op het gebied van buitenlandse politiek en defensie, vindt VNO/NCW. Verder moeten de individuele Europese landen macht inleveren op het gebied van financiën. Een eurocommissaris moet het laatste woord krijgen over de begrotingen van de landen.

Kennismigranten

Europa ondervindt stevige concurrentie van opkomende landen als China, Brazilië en Rusland en daarom moet er snel een oplossing komen voor de eurocrisis, vindt VNO/NCW.

De werkgeversorganisatie pleit ook voor een soepeler beleid als het om migranten gaat in Nederland. Een deel van de Nederlandse groei is afhankelijk van kennismigranten. Het kabinet werkt aan plannen die het voor buitenlandse studenten lastiger maken om naar Nederland te komen. VNO/NCW verzet zich daar tegen.

STER reclame