Kinderliedjesschrijver en radiomaker Herman Broekhuizen is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van het radioprogramma Kleutertje Luister waarin verhalen werden verteld en liedjes werden gezongen met kinderen. Dit programma werd van 1946 tot 1975 uitgezonden.

Veel bekende kinderliedjes zijn van zijn hand, zoals Opa Bakkebaard, Een treintje ging uit rijden en Elsje Fiederelsje. Deze liedjes zijn zo bekend dat ze soms ten onrechte als traditionele kinderliedjes worden beschouwd.

Tel kwijt

Broekhuizen was hoofd van de afdeling Jeugdprogramma's bij de AVRO en daarnaast tientallen jaren dirigent van een kinderkoor dat platen uitbracht met kinderliedjes. Ook bewerkte hij bestaande kinderliedjes en componeerde de muziek voor onder meer de liedjes De Bibelebontse Berg en Piet de Smeerpoets van Annie M.G. Schmidt.

Gedurende zijn loopbaan schreef of bewerkte hij zo veel liedjes dat men zelfs bij de Buma/Stemra de tel is kwijtgeraakt.

Ook stond Herman Broekhuizen aan de wieg van de Miniatuur Jeugd Omroep Nederland: AVRO's Minjon. In deze kweekvijver voor talent konden jongeren onder professionele begeleiding zelf radio leren maken. Bekende Minjonners zijn onder anderen Joop van Zijl, Jos Brink, Koos Postema en Felix Meurders. Minjon bestond van 1953 tot 1970 en later nog even in de jaren 80.

Pensioen

Broekhuizen vertrok in 1970 bij de AVRO om Hoofd Radio Opleidingen te worden bij het Opleidingscentrum voor de Omroep. Daar bleef hij tot zijn pensioen werken.

Herman Broekhuizen is 89 jaar geworden.

STER reclame