In een grote sporthal in Lommel zijn de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland herdacht. Bij dat ongeluk kwamen vorige week 28 mensen om het leven, onder wie vijftien kinderen en twee begeleiders van basisschool 't Stekske in Lommel.

Burgemeester Vanvelthoven van Lommel complimenteerde de ouders van de kinderen. Over de tocht naar Zwitserland zei de burgemeester: "Het waren 40 zeer zware uren." Hij was zichtbaar ontroerd toen hij de tekst van het nummer Testament van Bram Vermeulen voorlas: "Dood ben ik pas, als jij me bent vergeten. We zullen jullie nooit vergeten."

Een aantal familieleden van de verongelukte kinderen hield getuigenissen. Ook de directeur en een lerares hielden een toespraak.

Belhamels

Er werd ook stilgestaan bij de slachtoffers in Heverlee en bij de omgekomen buschauffeurs. De echtgenoot van de jongste chauffeur vertelde dat haar man eind deze maand zou stoppen met zijn werk. Ook spraken de ouders van de zes Nederlandse kinderen die bij het busongeluk omkwamen.

De ouders van één van de slachtoffers wilden dat er ook tijd werd gemaakt voor vrolijkheid. "Er mogen niet alleen tranen zijn, want onze kinderen waren vrolijke kinderen, speelse kinderen, belhamels", zei ceremoniemeester Bart Peeters, die namens de ouders sprak. De Belgische band Clouseau trad op met het nummer 'Zij aan zij'.

Foto's

Aan het begin van de dienst droegen Belgische militairen de lijkkisten van veertien kinderen en hun docent de sporthal binnen. De kisten werden in een halve cirkel opgesteld. Achter iedere kist stond op een zuil een foto van het slachtoffer.

Op twee plaatsen stond alleen een foto. Eén foto is van een leerling die op verzoek van de ouders in eigen kring wordt begraven en de andere foto is van de administratief medewerkster van de school. Zij was mee als reisbegeleider en is gisteren al begraven.

Rozen

Nadat de kisten waren opgesteld, gingen onder anderen prins Willem-Alexander, prinses Máxima en koning Albert en koningin Paola van België de zaal binnen. Zij brachten net als de Belgische premier Di Rupo en premier Rutte een groet aan de overledenen en de nabestaanden.

Koning Albert en zijn vrouw condoleerden alle familieleden van de slachtoffers. Daarna plaatsten de familieleden rozen in een groot hart op het podium achter de kisten.

Boven het podium hing een kunstwerk met daarop de handafdrukken van de kinderen die in Zwitserland op schoolreis waren. Ze hadden het werk, genaamd Samen Sterk, in Zwitserland gemaakt.

Wit lintje

In totaal waren ongeveer 5000 mensen in de sporthal. Buiten volgden enkele duizenden mensen de dienst via twee grote schermen. De meesten droegen een wit lintje, uit respect voor de slachtoffers.

Morgen is in Leuven een herdenkingsdienst voor de zeven kinderen van een basisschool in Heverlee. De omgekomen leerkracht en de begeleidster van die school worden net als de twee chauffeurs van de bus in eigen kring begraven.

STER reclame