NOS NieuwsAangepast

Nieuwe foto's Titanic

Bijna honderd jaar na het zinken van de Titanic is voor het eerst in één oogopslag te zien hoe de oceaanstomer er nu bij ligt. Onderzoekers hebben digitaal honderden foto's samengevoegd, waardoor er een compleet beeld van het wrak ontstaat. De foto's worden deze week gepubliceerd in het National Geographic Magazine.

Vanwege de enorme duisternis op vier kilometer diepte was het tot nu toe onmogelijk om het ruim 250 meter lange wrak, dat bij het zinken in tweeën brak, volledig te overzien. Duikrobots konden slechts enkele meters tegelijkertijd belichten. "Alsof je naar een stad kijkt met een zaklamp", menen de onderzoekers.

Een nieuwe duikrobot die systematisch in banen langs en over de brokstukken ging, brengt daar verandering in. Door honderden beeldjes per seconde te maken, is het wrak tot in de kleinste details vastgelegd. Met de nieuwe methode "gaat het licht aan", juicht een medewerker.

Gapende gaten

Op de nieuwe overzichtsfoto's is te zien dat het achterste deel het meeste geweld te verduren kreeg tijdens het zinken. Gleed de gestroomlijnde boeg snel naar de zeebodem, de losgetrokken achtersteven tuimelde door de Atlantische Oceaan. Op de nieuwe foto's is duidelijk te zien hoe verwrongen het schip uit die duik kwam.

Aan de voorkant zijn veel meer details te herkennen. Zo geven grote gapende gaten aan waar de schoorstenen van de Titanic stonden, is te zien hoe de brug door de kracht van het water verwoest werd en ligt de mast, met ooit het kraaiennest van waaruit de ijsberg voor het eerst werd gezien, schuin over de voorplecht.

Wat wel verborgen blijft op het nieuwe totaalbeeld is de fatale schade die een ijsberg aanrichtte op 14 april 1912. Door de kracht waarmee het schip op de zeebodem landde, is het gedeelte van de romp met de scheur diep in de modder gezakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl