NOS NieuwsAangepast

'Rutte weglach-premier' en 'plakbandcoalitie'

Nadat Hero Brinkman vanmiddag opstapte bij de PVV hield de Tweede Kamer een spoeddebat. Onderwerp van gesprek: hoe nu verder? De oppositiepartijen weten het wel. Die willen nieuwe verkiezingen. Rechts zie je een samenvatting van het debat: de meest opvallende uitspraken in beeld.

Nieuwbakken PvdA-voorman Samsom ging er meteen keihard in: "De chaos rond het kabinet is compleet. Dit is een houtje-touwtje-constructie." De PvdA'er vindt dat het kabinet zijn meerderheid kwijt is na het opstappen van Brinkman.

'Weglach-premier'

Premier Rutte zegt dat het opstappen van Brinkman geen gevolgen hoeft te hebben voor het kabinet. Samsom noemde Rutte hierop een 'weglach-premier' en zei dat Rutte naar de koningin moet om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Ook SP-leider Roemer vindt dat er geen meerderheid meer is en dat het tijd is voor nieuwe verkiezingen: "De steun voor dit kabinet verdampt in de Kamer", zei hij tijdens het debat. Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks vindt dat de premier zijn tijd wel beter kan besteden dan overleg te moeten voeren met een groeiende groep instabiele bondgenoten.

Afgrond

"De lente is vandaag begonnen", zei D66-leider Pechtold. "Het is een goede Nederlandse traditie om dan grote schoonmaak te houden. Dit is een plakbandcoalitie, die op de afgrond afglijdt."

VVD-fractievoorzitter Stef Blok wees erop dat Brinkman het kabinet wil blijven steunen. "Het kabinet zal -eigenlijk net zoals voorheen- voor iedere wet, voor iedere begroting in de Kamer moeten knokken. Het kabinet heeft daarbij het volste vertrouwen van de VVD."

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl