Russen: Europees varken in de ban

Aangepast op

Europa is boos op Rusland, nu de Russen hebben besloten om voorlopig geen varkens uit de EU in te voeren, vanwege de uitbraak van het Schmallenbergvirus onder runderen en schapen. Nederland heeft niet al teveel last van de maatregel, omdat er geen levende varkens naar Rusland gaan.

Volgens de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is de importstop onterecht. Varkens kunnen niet besmet worden met het virus. De Russen op hun beurt zeggen dat het Schmallenbergvirus om zich heen grijpt en in meerdere EU-landen bij runderen en schapen heerst.

Juist vandaag werd bekend dat het virus op meer dan duizend boerderijen in Duitsland is vastgesteld. De felste reactie op de Russische plannen kwam dan ook uit Berlijn, waar minister Ilse Aigner de importstop resoluut van de hand wees.

Geen bedreiging

Ook uit Brussel kwamen afwijzende geluiden. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie vormt het virus geen directe bedreiging voor de volksgezondheid. De maatregel, die dinsdag inging, druist volgens Brussel ook in tegen de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. De commissie heeft nog geprobeerd de Russen op andere gedachten te brengen.

Het Schmallenbergvirus leidt tot misvormingen bij nakomelingen van besmette dieren. Door het embargo worden vooral de Baltische staten zwaar getroffen.