PvdA-leider Samsom vindt dat de chaos rond het kabinet compleet is. Bij het begin van het debat over de situatie na het opstappen van Kamerlid Brinkman bij de PVV zei Samsom dat het kabinet nu zijn meerderheid kwijt is. Hij sprak van een houtje-touwtje-gedoogconstructie.

Samsom heeft felle kritiek op premier Rutte. Die heeft gezegd dat het opstappen van Brinkman geen gevolgen hoeft te hebben voor het kabinet. Samsom noemde Rutte een weglach-premier. Volgens hem moet Rutte naar de koningin om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Hij wil nieuwe verkiezingen.

Zijwieltjes

Ook SP-leider Roemer vindt dat er geen meerderheid meer is en dat het tijd is voor nieuwe verkiezingen. Volgens hem verdampt de steun voor dit kabinet in de Kamer. Hij sprak over een minderheidskabinet, gedoogd door een gedoogpartij en een gedoogakkoord met twee gedogers. Met die laatste twee doelde hij op SGP en Brinkman. Roemer noemde het een fiets met een zijwiel en nog eens twee zijwieltjes.

GroenLinks-fractievoorzitter Sap zei dat de premier zijn tijd wel beter kan besteden dan overleg te moeten voeren met een groeiende groep instabiele bondgenoten.

Grote schoonmaak

D66-voorman Pechtold wees erop dat vandaag de lente is begonnen. "Het is een goede Nederlandse traditie om dan grote schoonmaak te houden", zei hij. Pechtold sprak van een plakbandcoalitie, die op de afgrond afrijdt.

VVD-fractievoorzitter Blok benadrukte dat Brinkman heeft aangekondigd dat hij het kabinet wil blijven steunen.

STER reclame