Geen meineedvervolging Hendriks

Aangepast op

Bertus Hendriks wordt niet vervolgd voor meineed tijdens het proces-Wilders vorig jaar. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de zaak tegen Hendriks geseponeerd. Het zegt dat van meineed niets is gebleken.

Geert Wilders deed vorig jaar aangifte van meineed tegen Hendriks, die bekend is als Midden-Oostendeskundige. Wilders betichtte hem ervan te hebben gelogen over de reden om arabist Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam uit te nodigen voor een etentje bij hem thuis. Volgens Hendriks ging het om een vast eetclubje.

Wilders was ervan overtuigd dat Schalken was uitgenodigd om hem te kunnen uithoren over het proces tegen Wilders. Schalken was een van de raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof dat justitie opdracht gaf om Wilders te vervolgen.

Wraken

Het verhoor van Bertus Hendriks was de aanleiding voor Wilders' advocaat Moszkowicz om de rechtbank te wraken. De rechtbank weigerde de beschuldiging van meineed van Bertus Hendriks te onderzoeken. Volgens Moszkowicz had die beslissing "de schijn van partijdigheid".

Het wrakingsverzoek werd afgewezen. Een eerder wrakingsverzoek van Moszkowicz, om een andere reden, had wel succes.