De diëtist hoeft niet terug in het basispakket. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat de Nederlandse Vereniging van Diëtisten had aangespannen tegen minister Schippers van Volksgezondheid.

Voedingsadviezen zitten vanwege bezuinigingen sinds dit jaar niet meer in het basispakket. Nu patiënten de diëtist zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. De NVD sleepte Schippers voor de rechter in een poging de maatregel te laten terugdraaien.

Geen schadevergoeding

De rechter heeft de minister in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank heeft de Vereniging van Diëtisten voldoende gelegenheid gehad om op de maatregel te anticiperen. Het was namelijk vorig jaar al bekend dat voedingsadviezen uit het basispakket zouden worden gehaald.

Ook hoeft minister Schippers de diëtisten geen schadevergoeding te betalen voor de inkomsten die ze mislopen. "Iedere bezuinigingsmaatregel zal een bepaalde groep treffen", aldus de rechter.

De NVD beraadt zich op eventuele vervolgstappen. De vereniging laat weten in gesprek te zijn met zorgverzekeraars die mogelijk hun aanvullende pakket willen uitbreiden met meer diëtistenzorg.

STER reclame