NOS NieuwsAangepast

Brinkman stapt uit PVV-fractie

Kamerlid Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie. Dat heeft Brinkman bekendgemaakt op een persconferentie. "Ik zie geen andere mogelijkheid dan de fractie te verlaten," aldus Brinkman.

Hij blijft in de Tweede Kamer en gaat een eenmansfractie vormen. "Ik sta mijn zelfverdiende zetel niet af'.

Vertrouwen

Brinkman zegt dat hij het kabinet-Rutte blijft steunen. "Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen. Ik zal dit kabinet niet laten vallen."

Volgens Brinkman heeft hij onderschat hoe het is als democraat te functioneren in een partij die helemaal rond één man is gebouwd. "Ik heb de hoop gehad dat ik met een democratiseringsproces het tij kon keren. Ik heb mijn best gedaan. Dat is niet gelukt."

Moslims

Hij vindt ook dat de PVV mensen te veel wegzet. Brinkman noemt de islam een achtergestelde ideologie, maar hij kent veel moslims die helemaal zijn geassimileerd. Volgens Brinkman voelen die zich behandeld als tweederangs burgers. Hij vindt ook dat Midden- en Oost-Europeanen door het meldpunt worden weggezet als criminelen.

Brinkman stuurde de afgelopen week een kritische mail aan de fractie over dit meldpunt. Volgens hem wilde de fractie dit voor kennisgeving aannemen en dat is voor hem onacceptabel.

Brinkman noemt Wilders een "warme en fijne politicus" en wenst hem heel veel sterkte toe. Hij koestert geen wrok jegens de PVV-fractie. "Ik ben niet boos, maar teleurgesteld."

Onvoldoende steun

Brinkman is al verschillende keren in botsing gekomen met PVV-leider Wilders. Eerder probeerde hij van de PVV een partij met leden te maken, maar hij kreeg daarvoor onvoldoende steun. Ook zijn plan voor een jongerenafdeling haalde het niet.

Brinkman blijft lid van de PVV-Statenfractie in Noord-Holland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl