NOS NieuwsAangepast

CPB: begrotingstekort hoger

Het begrotingstekort komt volgend jaar nog iets hoger uit dan een paar weken geleden werd aangenomen. Dat blijkt uit het Centraal Economisch Plan van het Centraal Planbureau.

Het CPB denkt dat het tekort bij ongewijzigd beleid oploopt tot 4,6 procent. In de concept-cijfers werd drie weken geleden nog uitgegaan van een tekort van 4,5 procent. Volgens het CPB heeft de bijstelling te maken met diverse kleine aanpassingen van samen 200 miljoen euro.

CPB-directeur Teulings vindt het onvermijdelijk dat de overheid het huishoudboekje weer op orde brengt, maar adviseert om dat niet te doen door halsoverkop te bezuinigen en de belasting te verhogen. Hij geeft de voorkeur aan hervormingen die de economie stuctureel gezonder maken. Hij denkt daarbij aan de huizenmarkt, de pensioenen en het ontslagrecht. Teulings spreekt in dat verband van "slim bezuinigen".

Afgrond

Zoals uit de voorlopige cijfers al bleek, denkt het CPB dat de economie dit jaar 0,75 procent krimpt. De recessie duurt voort tot de tweede helft van dit jaar. Daarna wordt licht herstel verwacht. Voor volgend jaar voorziet het CPB een groei van 1,25 procent.

Het CPB benadrukt dat gezinnen te weinig consumeren. Ze zijn terughouend om geld uit te geven doordat de koopkracht daalt en de vermogens onder druk staan. Oorzaak zijn hogere pensioenpremies, lagere pensioenuitkeringen, overheidsbezuinigingen en dalende huizenprijzen.

"Uit alles blijkt dat de daling van de consumptie echt de kern is van de recessie waar wij nu mee te maken hebben", zegt Teulings.

Lichtpunt

De Europese schuldencrisis is nog steeds een grote onzekere factor, stelt het CPB. "Europa is de afgelopen maanden langs de rand van de financiële afgrond gegaan. De situatie lijkt nu stabieler, vooral door ingrijpen van de Europese Centrale Bank. Maar het probleem van de zwakke Europese financiële sector is daarmee niet opgelost", zegt het CPB.

"Een lichtpunt voor de Nederlandse export is dat de wereldhandel voorzichtig aantrekt en dat de Duitse economie zich positief ontwikkelt."

Het Planbureau verwacht dat de economie pas in 2014 groter is dan in het eerste kwartaal van 2008. Een periode van zes jaar waarin per saldo de economie niet groeit, is in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl