NOS NieuwsAangepast

Strengere frauderegels wetenschap

Universiteiten gaan de regels rond wetenschapsfraude aanscherpen. Dat heeft voorzitter Noorda van de Vereniging van Universiteiten aangekondigd op Radio 1. Aanleiding zijn fraudegevallen die met name vorig jaar aan het licht kwamen, zoals een gefingeerd onderzoek van voormalig hoogleraar Diederik Stapel.

Onderzoekers moeten voortaan expliciet beloven de code rond wetenschapsbeoefening na te komen. Ook wordt hen gevraagd al het mogelijke te doen om te bevorderen dat ook anderen de wetenschapscode naleven.

Plagiëren

Studenten wordt voortaan vroeg bijgebracht dat zij niet mogen plagiëren. Nu besteden docenten daar volgens Noorda niet systematisch aandacht aan. Verder krijgt elke universiteit een vertrouwenspersoon, zodat schendingen overal op dezelfde manier worden behandeld en worden schendingen bijgehouden op website van de Vereniging van Universiteiten.

Noorda zegt dat het zinlooos is om wetenschapsfraude te bestrijden met externe controles. "Dit is een mores-zaak van de sector zelf", zegt Noorda.

Control-copy

Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zegt dat de universiteiten een belangrijke stap zetten. Hij is met name tevreden dat ook studenten worden geconfronteerd met de regels en de ernst van de zaak.

"Vormen als plagiaat beginnen heel snel. Dit is toch de tijd van control-copy", zegt Dijkgraaf. "Ik denk dat het heel goed is dat we de enorme verantwoordelijkheid die onderzoek met zich meebrengt snel duidelijk maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl