NOS NieuwsAangepast

Beatrix aangekomen in Luxemburg

Koningin Beatrix is aangekomen in Luxemburg voor een staatsbezoek van drie dagen. Het is het eerste staatsbezoek van koningin Beatrix sinds het ski-ongeluk van prins Friso in Lech.

Het bezoek onderstreept het belang van de relatie tussen Luxemburg en Nederland. De samenwerking tussen Nederland en Luxemburg richt zich vooral op diplomatieke samenwerking, de Europese Unie, Benelux, handel, economie en cultuur.

De koningin wordt na aankomst officieel welkom geheten door groothertog Henri en zijn vrouw groothertogin Maria Teresa op het Groothertogelijk Paleis. Daarna volgt een kranslegging bij het monument op de Kanounenhiwwel dat in 1971 is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bedrijfsleven

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn er dit keer niet bij. Wel wordt de koningin op deze eerste dag begeleid door staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken. Op de tweede en derde dag neemt minister Rosenthal deze taak op zich.

De koningin heeft vandaag een ontmoeting met onder andere de Luxemburgse minister-president Juncker en minister Asselborn van Buitenlandse Zaken. 's Middags is Beatrix, samen met minister Verhagen van Economische Zaken, aanwezig bij een ontmoeting tussen het Luxemburgs en Nederlands bedrijfsleven. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

Het is haar tweede staatsbezoek aan Luxemburg, de eerste keer was in 1981. Dat was tevens haar eerste staatsbezoek als Nederlands vorstin.

De NOS doet verslag van het staatsbezoek op donderdag 22 maart, om 19.30 uur op Nederland 1. Daarin kijkt presentator Astrid Kersseboom met koninklijk huis-verslaggevers Marieke de Vries (NOS) en Marc van der Linden (Royalty) terug op het staatsbezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl