NOS Nieuws Politiek Aangepast

Onrust over 'illegalenquotum'

Bijna de hele oppositie wil opheldering van de ministers Leers en Opstelten over afspraken die ze met de politie hebben gemaakt over illegalen. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur.

De bewindslieden willen dat de politie dit jaar 4800 illegalen oppakt, om die vervolgens het land uit te kunnen zetten. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar. Tot nu toe werd er alleen gejaagd op criminele illegalen, maar nu moet de politie ook illegalen oppakken die niet in de criminaliteit zitten.

Leers zei in Nieuwsuur dat het niet zijn bedoeling is om de jacht te openen op alle illegalen, "maar we gaan ze wel oppakken. We willen laten zien dat illegaliteit niet gewenst is in Nederland."

Zwaksten

PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie verzetten zich tegen dit beleid. Ze zijn bang dat de zwakste illegalen als eerste het slachtoffer worden.

Politievakbond ACP vraagt zich af waar de politie de mankracht vandaan moet halen om het quotum te halen. Minister Leers zei in Nieuwsuur dat het oppakken van illegalen niet langer alleen een taak is van de vreemdelingenpolitie, maar ook van de gewone politieman.

ACP-voorzitter Van de Kamp vindt het bovendien vreemd dat het kabinet met een 'illegalenquotum' komt, terwijl het vorig jaar de bonnenquota bij de politie juist heeft afgeschaft.

STER reclame